پارگی، کشیدگی و التهاب تاندون شانه| شانه توسط تاندونهای متعدد احاطه شده که سر استخوان بازوی شما را محکم در داخل حفره کمعمق مفصلی نگه میدارند. آسیب تاندونهای شانه میتواند دردی آزار دهنده در شانهها ایجاد کند که اغلب هنگام حرکت دادن شانه یا خوابیدن روی سمت درگیر شدت مییابد.
آسیب و پارگی تاندونهای چرخاننده شانه (روتاتور کاف) اغلب اوقات در افرادی که هنگام کار یا ورزش حرکات تکراری با دست خود انجام میدهند اتفاق می افتد.
بلند کردن اجسام، هل دادن و یا کشیدن اشیاء سنگین، پرتاب اجسام یا توپ، زمین خوردن و ضربه به شانه از سایر علل پارگی، کشیدگی و التهاب تاندون شانه می باشند.
خطر آسیب و پارگی تاندونهای شانه با افزایش سن زیاد میشود. آسیبها و پارگی تاندونهای شانه اغلب با درمانهای غیر جراحی طب فیزیکی و توانبخشی بهبود پیدا میکنند.
پارگی روتاتور کاف یکی از علت های اصلی درد شانه و ناتوانی در بین بزرگسالان است و باعث درد و ضعیف شدن شانه شما می شود. این بدان معناست که بسیاری از فعالیت های روزمره مثل شانه کردن موها یا لباس پوشیدن به سختی و با درد قابل انجام است.
پارگی تاندون شانه در اکثریت موارد پارگی نسبی تاندون (پارگی جزئی یا ناکامل) می باشد که نیاز به جراحی نیز ندارد.
در صورت عدم مراجعه به پزشک جهت کاهش التهاب تاندون و توانبخشی تاندون درگیر، ممکن است بیماری به سمت شانه منجمد پیشرفت کند و یا در موارد معدود ممکن است پارگی تاندون تشدید یابد.
علتها و دلایل
التهاب تاندون شانه (تاندونیت)
تاندونهای اصلی شانه در مسیر رسیدن به سر استخوان بازو، از مابین دو استخوان میگذرند. زمانی که این تاندونها دچار التهاب شوند، به هنگام حرکت دادن شانه، در زیر این منطقهی استخوانی دچار ساییدگی خواهند شد. در برخی از مواقع، یک خار استخوانی میتواند راه عبور تاندون را تنگتر نیز بکند.
التهاب تاندون شانه، با نام سندرم قفلشدگی تاندون شانه نیز شناخته میشود.
از علل ایجاد التهاب تاندون شانه میتوان موارد زیر را نام برد:
- نگهداشتن بازو در یک حالت برای مدتزمان طولانی، مانند انجام کارهای کامپیوتری و یا آرایشگری
- انجام فعالیتهای ورزشی که نیاز دارند دست در بالای سر فعالیت کند مانند تنیس، بدمینتون، شنا و وزنه برداری
- کار کردن با دست در بالای سر به مدت طولانی و یا روزهای متمادی، مانند نقاشی
- حالت نامناسب شانه مثل وضعیت شانه روبه جلو برای سالهای طولانی
- ضربه به شانه
- افزایش سن
- پارگی روتاتور کاف
- همیشه خوابیدن بر روی یک دست
پارگی تاندون شانه
پارگی تاندون شانه ممکن است به دو حالت زیر ایجاد شود:
- پارگی حاد و ناگهانی که اکثرا به دلیل زمین خوردن بر روی دست و یا کشیده شدن آن ایجاد می شود. همچنین ممکن است به هنگام بلند کردن ناگهانی یک جسم سنگین پارگی از این نوع ایجاد شود.
- پارگی مزمن که به مرورزمان ایجاد میگردد. احتمال وقوع این عارضه در صورت ابتلای فرد به التهاب مزمن تاندون و یا سندرم قفل شدن تاندون شانه، بالاتر خواهد بود. ضمنا در طول زندگی فرد، تاندونها کم کم فرسوده شده و ممکن است دچار پارگی مزمن شوند.
پارگی تاندونهای شانه بر دو نوع کلی است:
- پارگی جزئی که در طی آن، اتصال تاندون و استخوان بهطور کامل قطع نشده و فقط بخشی از تاندون درگیر است.
- پارگی کامل، به معنی ایجاد یک پارگی در تمام عرض تاندون میباشد. در پارگی کامل، تاندون از محل اتصال خود به استخوان جدا میشود. این نوع پارگی بهخودیخود بهبود پیدا نخواهد کرد.
علائم و نشانههای پارگی، کشیدگی و التهاب تاندون شانه
شایعترین علائم پارگی تاندون شانه و التهاب تاندون شانه از قرار زیر هستند:
- احساس درد و گرفتگی عضلات شانه در هنگام بلند کردن یا پایین آوردن بازو
- احساس درد و ضعف در هنگام بردن دست به سمت کمروپشت و هنگام بردن دست بالای سر
- احساس درد در هنگام استراحت و شب، مخصوصا اگر بر روی شانه آسیب دیده دراز کشیده باشید
- احساس ترک برداشته شدن چیزی در هنگام حرکت دادن بازو در جهات مشخص
فعالیتهایی مانند شانه زدن موها، برداشتن اجسام از قفسههای بالای کابینت، حرکات تکراری مثل جارو کردن و یا انجام فعالیتهای ورزشی با حرکت دست بالای سر (شنا، والیبال، بسکتبال، تنیس، بدمینتون و…) سخت و دردناک خواهند بود.
درد بیشتر در سمت خارجی و جلوی شانه احساس شده و تا نزدیکی آرنج ممکن است منتشر شود.
تشخیص پارگی، کشیدگی و التهاب تاندون شانه
برای تشخیص ابتدا شرح حال بیماری کنونی شما به دقت پرسیده شده و معاینه کامل انجام می شود. محل حداکثر درد را بررسی کرده و بررسی می کنیم که آیا قسمتی از شانه شما ملتهب یا دچار تغییر شکل شده است یا نه.
برای تعیین دامنه حرکتی شانه شما، از شما می خواهیم که بازوی خود را در جهات مختلف حرکت دهید. سپس تست های تکمیلی تخصصی معاینه شانه انجام خواهد شد.
ممکن است به بررسیهای تصویربرداری تکمیلی مثل عکس رادیولوژی ساده، سونوگرافی عضلانی-اسکلتی و یا امآرآی نیاز داشته باشید. در صورت شک به آسیب عصبی شبکه بازوئی، انجام نوار عصب و عضله توسط خود پزشک متخصص طب فیزیکی ضروری می باشد.
درمان پارگی، کشیدگی و التهاب تاندون شانه
روشهای درمانی غیرجراحی برای بهبود درد و التهاب و عملکرد شانه در اکثریت بیماران جواب می دهند.
روش های درمانی شامل:
استراحت و تغییر در فعالیتهای روزمره
تا حد ممکن از انجام فعالیتهایی که موجب تشدید درد و یا کشیدگی بیشتر تاندون آسیب دیده میشوند (مثل حرکت دست بالای سر، حرکات تکراری دست، و بلند کردن اجسام سنگین)، خودداری کنید.
سرما درمانی
در صورت آسیب حاد و ناگهانی (به دلیل زمین خوردن بر روی دست، کشیده شدن شانه، بلند کردن یک جسم سنگین) هر دو ساعت یکبار به مدت پنج تا ده دقیقه بر روی شانه کمپرس یخ قرار دهید تا درد و التهاب تاندون شانه کاهش پیدا کند.
گرمای موضعی
پس از گذشت یک تا دو روز از شروع درد می توانید از گرمای موضعی مثل کیسه آب گرم استفاده کنید.
دارو
داروها درتسکین درد و تورم موثر هستند. تسکین درد و ورم به شما این امکان را می دهد تا حرکات ورزشی کششی را شروع کنید و به تدریج شانه خود را تقویت و مستحکم کنید که باعث کاهش احتمال شانه منجمد یا پیشرفت پارگی می شود.
داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی شایع ترین داروهایی هستند که برای مدیریت التهاب، پارگی و درمان کشیدگی تاندون شانه مورد استفاده قرار می گیرند.
در صورت داشتن سابقه بیماریهای کلیوی، قلبی، فشار خون، سابقه مشکل گوارشی، یا لخته عروقی، قبل از شروع این داروها حتما با پزشکتان مشورت کنید.
پماد موضعی نیز می تواند جهت کاهش درد و التهاب استفاده شود.
تزریق کورتیکواستروئیدها
تزریق کورتیکواستروئید با یا بدون بی حس کننده موضعی، بطور موثری از درد و التهاب تاندون می کاهد. تزریق کورتیکواستروئید با یا بدون هدایت سونوگرافی قابل انجام هست.
کورتیکواستروئید یک داروی ضد التهابی بسیار موثر است. اکثریت افراد به تزریق اول پاسخ داده و درد بالای پنجاه درصد کاهش می یابد. در صورتی که تزریق اول چندان جواب ندهد، دومین تزریق صورت می گیرد و این تزریق ممکن است تا سه بار نیاز به تکرار داشته باشد.
مداخلات تزریقی پیشرفته
پلاسمای غنی از پلاکت (پیآرپی)
روش پلاسمای غنی از پلاکت یکی از تکنیکهای نوین تزریقی برای درمان آسیب تاندونهای شانه است. این روش به پلاکتهای خود بدن شما اجازه میدهد به طور طبیعی درمان را انجام دهند. این درمان علاوه بر رفع درد، بافت را هم التیام میدهد، که میتواند منجر به بهبودی طولانی مدت آسیبدیدگی شود.
پرولوتراپی
می توانیم از روش های تزریق پرولوتراپی برای تقویت تاندون درگیر استفاده کنیم. این روش باعث افزایش استحکام این رباطها و تاندون مربوطه و در نتیجه کاهش التهاب میشود. تمامی این تزریق ها با یا بدون سونوگرافی قابل انجام هستند.
تزریق اوزون نیز به عنوان یک روش دیگر برای درمان مشکلات شانه و نیز درد مزمن تاندونی می تواند مطرح باشد.
مداخلات تزریقی پیشرفته دیگری نیز در موارد مقاوم به درمان وجود دارد که در برخی از این متودها می توان عصب تاندون آسیب دیده را بلوک کرد.
لیزر
لیزرتراپی میتواند یک روش درمانی موثر برای کاهش التهاب و درد تاندون باشد.
توانبخشی، حرکات افزایش دامنه حرکتی و ورزش های اختصاصی تاندون های شانه
تمرینات افزایش دامنه حرکتی شانه، حرکت های کششی و ورزشهای مخصوص شانه یک بخش اصلی در تمام برنامه های درمانی (دارویی یا تزریق) برای التهاب، کشیدگی و پارگی تاندون شانه می باشد.
این اقدامات توانبخشی ترکیبی از گرمای موضعی شانه و سپس حرکت های تخصصی کششی، دامنه حرکتی و تقویتی جهت رفع خشکی و ضعف شانه است. دقت شود که میبایست تمرینات بطور روزانه در منزل انجام شوند.
اهداف ما در توانبخشی شانه و تمرینات ورزشی شامل موارد زیر است:
- کاهش درد و تنش عضلانی در ناحیه گردن و کتف و شانه به منظور بهبود عملکرد حرکتی شانه
- بهبود موقعیت نادرست سر استخوان بازو به منظور بازسازی حرکت مفصل
- تقویت عضلاتی که شانه را حرکت داده و تثبیت میکنند
- بازیابی حرکات نرمال و آموزش و بازتوانی عصبی حرکتی شانه جهت تنظیم و هماهنگی شدت انقباض عضلات اطراف شانه.
حتما از متخصص طب فیزیکی وتوانبخشی خود آموزش صحیح ورزشهای اختصاصی تاندون آسیب دیده تان را درخواست کنید.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی وقتی اثر بخش است که بخشی از یک برنامه درمانی باشد. فیزیوتراپی شانه با تجویز پزشک بوده و می تواند شامل اقداماتی همچون سرما یا گرما درمانی، استفاده از امواج مافوق صوت، تحریک الکتریکی از روی پوست، ماساژ و تمرینات ورزشی باشد که می تواند به تسکین درد و افزایش دامنه حرکتی کمک بکند.
جراحی
در موارد بسیار خاص و در صورت عدم پاسخ به درمانهای فوق یا وجود پارگی کامل ممکن است نیاز به عمل جراحی باشد. در صورت نیاز به جراحی، شما را برای اقدام لازم به جراح مربوطه معرفی خواهیم کرد.
سلام وقت شما بخیر پدر بنده الان یک هفته ای میشه که دارن درد میکشن درد درقسمت راست شونه ایشون اس که سوز در این نقطه هم دارن شب ها درد ایشون فریادی میشه طوری که از خواب بیدار میشن ودر خانه راه میرن تا درد تسکین پیدا کنه در هنگام نشستن در ماشین درد ایشون بیشتر میشه پشت ایشو ن کبودی های پراکنده وجود دارد در اون قسمت که چند روز بعد از بعد ایجاد شده وپیش سه تا دکتر رفتن که کسی تشخیصی نداده لطفا اگه میشه راهنمایی کنید
سلام وقت بخیر. میبایست معاینه کامل و بررسی تاندونها و کپسول مفصلی و گردن و کتف انجام شود. احتمال زیاد آسیب یا کشیدگی تاندون های شانه هست.
ممنونم از راهنمایی شما 🙏
سلام وقت بخیر
من ۵ سال پیش توی والیبال مچ دستم آسیب دید ، دور اقدام کردم برای درمان ، دو ماهی میشه تقریبا از درمانم میگذره اما بهتر نشدم
تشخیص دکتر آسیب رباط مچم بود
دردی ک من دارم از کتف هست تا مچ
لطفا بهم بگید چیکار کنم 🥲
سلام. باید معاینه و ام آر آی یا سونوگرافی عضلانی اسکلتی توسط فوق تخصص یا فلوشیپ مربوطه انجام بشه و برای درمان تصمیم گیری کنیم. در صورتی که مشکل از کتف باشه باید اول اون درمان بشه.