قرص کلسیم را چه زمانی و چگونه مصرف کنیم

قرص کلسیم را چه زمانی و چگونه مصرف کنیم


قرص کلسیم را چه زمانی و چگونه مصرف کنیم؟ | کلسیم ماده معدنی مورد نیاز بدن است که بخش اصلی استخوانها را تشکیل می دهد. جهت عملکرد نرمال بسیاری از ارگانهای بدن بخصوص قلب، عصبها، دندانها و انعقاد خون نیاز به کلسیم می باشد.

قرص کلسیم یکی از مکمل های مورد نیاز برای بدن در افرادی می باشد که پوکی استخوان دارند و یا مصرف روزانه غذاهای حاوی کلسیم آنها پایین است. مواد غذایی متنوعی وجود دارد که سرشار از کلسیم هستند.

کلسیم

بهتر است کلسیم مورد نیاز روزانه از طریق مواد غذایی مصرفی تامین گردد. در برخی افراد به علل متفاوت مثل مشکلات گوارشی و … ممکن است مصرف برخی مواد غذایی همچون لبنیات محدود شود که در این موارد میبایست کلسیم مورد نیاز جایگزین گردد.

ویتامین دی

جهت کمک به جذب کلسیم، به ویتامین D احتیاج داریم. ویتامین D در روغن ماهی، محصولات لبنی غنی شده، جگر و همچنین توسط خود بدن و در معرض نور خورشید تامین می شود.

نیاز واقعی بدن به کلسیم چقدر است؟

کلسیم

مقدار توصیه شده روزانه كلسیم برای بیشتر بزرگسالان 1000 تا 1200 میلی گرم در روز است. اگرچه زنان بالای 50 سال و همه افراد بالای 70 سال باید 1200 میلی گرم در روز مصرف كنند.

برای كودكان 4 تا 8 ساله 1000 میلی گرم و برای کودکان 9 تا 18 ساله 1300 میلی گرم روزانه مصرف کلسیم توصیه شده است.

چه مقدار ویتامین D روزانه نیاز دارم؟

چه مقدار ویتامین D روزانه نیاز دارم؟

بدن هر فرد بزرگسال روزانه 800 تا 1000 واحد ویتامین D نیاز دارد.
این ویتامین را می توان از ماهی و روغن ماهی، تخم مرغ، محصولات لبنی غنی شده، قارچ، جگر و همچنین توسط خود بدن و در معرض نور خورشید تامین می شود.

مکمل ویتامین D معمولا داخل اکثر قرصهای کلسیم و یا به شکل دارویی مجزا در دوز 1000 و یا 50.000 واحد و یا نوع تزریقی وجود دارند.قرص کلسیم را چه زمانی و چگونه مصرف کنیم؟

چه مواد غذایی سرشار از کلسیم می باشند؟

چه مواد غذایی سرشار از کلسیم می باشند؟

مواد غذایی سرشار از کلسیم عبارت اند از شیر و محصولات لبنی (ماست، پنیر، کشک، دوغ)، سبزیجات مانند کلم بروکلی و اسفناج، مرکبات بخصوص پرتغال، انجیر خشک، گردو و بادام، کنسرو ماهی های استخوان دار (ساردین، کیلکا، سالمون)، حبوبات بخصوص انواع لوبیا، دانه ها مثل کنجد، سویا و محصولات فرآوری شده سویا با کلسیم.

یک لیوان شیر یا ماست حدود 300 میلی گرم کلسیم دارد.
یک قطعه پنیر به سایز قوطی کبریت نیز حدود همین مقدار کلسیم (300 میلی گرم) دارد.

بهترین راه تامین نیاز کلسیم بدن چیست؟

بهترین راه تامین نیاز کلسیم بدن چیست؟

بهتر است کلسیم مورد نیاز بدن به شکل خوراکی از طریق مواد غذایی مصرفی روزانه تامین شود.قرص کلسیم را چه زمانی و چگونه مصرف کنیم؟

در چه شرایطی باید مکمل کلسیم را شروع کنید؟

در چه شرایطی باید مکمل کلسیم را شروع کنید؟

  • افرادی که پوکی استخوان دارند.
  • افرادی که مصرف روزانه غذاهای حاوی کلسیم آنها پایین تر از میزان ذکر شده در بالاست یا به علل متفاوت مثل مشکلات گوارشی قادر به مصرف لبنیات نمی باشند.
  • میزان پایین کلسیم خون.

اگر نیاز به مصرف مکمل کلسیم دارم چه نوعی را باید مصرف کنم؟

اگر نیاز به مصرف مکمل کلسیم دارم چه نوعی را باید مصرف کنم

مکمل کلسیم انواع متعددی مانند کربنات، سیترات، لاکتات یا گلوکونات دارد که بیشتر مکمل های دارویی موجود در کشور، از نوع کربنات یا سیترات می باشند.

در صورت وجود مشکل کلیوی و سابقه سنگ کلیه حتما اطلاع دهید تا نوع کلسیم تجویزی شما به نحوی انتخاب گردد که موجب افزایش احتمال عود سنگ کلیه شما نشود. مکمل های کربنات به دلیل افزایش احتمال سنگ سازی کلیه برای این افراد توصیه نمیشود.

اگر در بلع قرص یا کپسول کلسیم مشکل دارید می‌توانید انواع شربت‌ها یا مکمل‌های جویدنی را انتخاب کنید.قرص کلسیم را چه زمانی و چگونه مصرف کنیم؟

بهترین زمان مصرف مکمل کلسیم چیست؟

کلسیم

بهتر است مکمل کلسیم (نوع کربنات کلسیم) را با غذا یا بلافاصله بعد از غذا میل کنید، به عبارت دیگر بهترین زمان مصرف قرص کلسیم زمانی است که معده پر باشد. در این صورت جذب آن افزایش و خطر بروز عوارض جانبی گوارشی نیز کاهش پیدا می‌کند. در کل این مکمل اگر همراه غذا مصرف شود تاثیرش دو چندان خواهد بود.

نوع مکمل سیترات کلسیم و دیگر انواع آن یعنی لاکتات کلسیم و گلوکونات کلسیم در هر زمانی جذب بدن می‌شود؛ بنابراین می‌توانید آن را در هر ساعتی از روز بدون توجه به زمان وعده غذایی مصرف کنید.

اگر لازم است که روزانه چند قرص کلسیم مصرف می‌کنید حتما بین آن‌ها فاصله ایجاد کنید. چون سیستم گوارشی نمی‌تواند بیش از 500 میلی‌گرم کلسیم را به طور یکجا جذب کند. پس اگر روزانه دو عدد قرص مصرف می‌کنید آنها را در وعده های غذایی متفاوت میل کنید.

بهترین شیوه مصرف مکمل کلسیم چگونه است؟

کلسیم

مصرف همزمان ویتامین D به جذب بهتر کلسیم کمک خواهد کرد. همچنین ویتامین C نیز موجب افزایش جذب کلسیم از سیستم گوارشی می شود.

برای جذب بهتر و عدم دفع کلسیم اضافی در هر وعده غذایی بهتر است از مصرف همزمان با سایر مواد غذایی پرکلسیم مثل شیر پرهیز شود.

کلسیم

بهتر است در زمان مصرف کلسیم از مکمل روی و سایر مکمل ها استفاده نکنید چرا که میزان جذب را پایین تر خواهد آورد. در عین حال مصرف همزمانی کلسیم با داروهای زیر در یک وعده غذایی توصیه نمی شود:

  • آنتی بیوتیک ها بخصوص سیپروفلوگزاسین و تتراسیکلین و گروه های دارویی مشابه.
  • بیسفسفنات ها مثل آلندرونات که در درمان پوکی استخوان تجویز می شود و کلسیم میزان جذب و اثربخشی آن را کاهش می دهد. بهتر است حداقل ۳۰ دقیقه بین مصرف این دو فاصله باشد.
  • داروهای قلبی مثل دیگوکسین، دیلتیازم، وراپامیل و سوتالول.
  • داروی کم کاری تیرویید به نام لوتیروکسین که مصرف همزمان کلسیم میزان جذب آنرا می تواند کاهش دهد و بهتر است با فاصله زمانی حداقل ۴ساعت از هم مصرف شوند.

کلسیم

عوارض مصرف خودسرانه کلسیم چیست؟

اگر مکمل های کلسیم را بیشتر از میزان تجویز شده توسط پزشک مصرف نمایید و مقدار کلسیم در خون به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کند باعث بالا رفتن فشارخون، نارسایی کلیه، سنگ های کلیه، مشکل جذب سایر مواد معدنی مانند آهن و روی، ضربان قلب نامنظم و یبوست میشود.

قرص کلسیم را چه زمانی و چگونه مصرف کنیم؟

دکتر آرش بابایی متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

درمان در کمترین زمان ممکن

14 دیدگاه

  • سلام عرض احترام. ممنون از توضیحات بسیار دقیقتون آقای دکتر.ببخشین برای خانم 42ساله که لبنیات خیلی کم مصرف میکنه و کم کاری تیروئید هم داره کلسیم ژله ای رو توصیه میکنین؟مقدارش مصرف و دوزش رو هم میفرمایین؟البته کم خونی هم دارن و کپسول سیدرال مصرف میکنن.و برای دختران 13تا 17 سال هم که لبنیات مصرف نمیکنن،میشه کپسول کلسیم ژله ای استفاده کرد یا خیر؟

    • سلام
      بله میتونید مصرف کنید. البته کلسیم ژله ای بیشتر برای افرادی هست که با مصرف قرص کلسیم دچار مشکلات گوارشی می شوند. اکثرا دوز های 600 میلی گرمی دارد. پس در صورتی که سایر مواد غذایی حاوی کلسیم را مصرف میکنید، یک عدد روزانه و اگر هیچ کدام از مواد غذایی کلسیم دار را مصرف نمی کنیید دو عدد روزانه کافی است.
      دختران سنین 13 تا 17 نیز می توانند کلسیم ژله ای استفاده کنند و منع مصرف ندارد.

  • سلام ببخشید یه سوال داشتم این که من ۱۶ سالم می خوام برای رشد قد قرص بخورم می تونید کمکم کنید یک قرص خوب برای بلندی خوب بخورم

    • سلام. وقت بخیر. در صورتی که قد نسبت به سن خیلی پایین باشه باید با متخصص غدد اطفال مشورت کنید که قرص هورمونی افزایش قد بدهند. ولی اگر قد متناسب با سن است و قصد افزایش قد دارید، از مکملهای ویتامین و کلسیم به همراه ورزشهایی مثل والیبال و بسکتبال استفاده کنید.

  • با سلام با توجه به اینکه قرص کلسیم دی جز رده cدر بارداری طبقه بندی میشود ایا مصرف اون در بارداری مجاز است؟

    • سلام
      مصرف قرص کلسیم با توجه به مرحله بارداری و بطور جداگانه برای هر فرد با در نظر گرفتن وضعیت او توسط پزشک معالج تعیین می شود. لطفا قبل از مصرف کلسیم در بارداری ابتدا با پزشک متخصص زنان خود مشورت نمایید.

  • سلام وقت بخیر اقای دکتر
    پسرم یک بیما ردیالیزی هست و۲۳سالش هست تقریبا یکسالو خردی هست داره دیالیزمیشه و دراین مدت کلسیمش روی ۵هست با اینکه داره امپول کلسیم در دیالیزش میگیره اما کلسیم بالانمیاد کلی هم ازمایش داده و اسکن هسته ای هم شده اما فایده ای نداشت شما چه پیشنهادی دارید راهنماییم کنید ممنون میشم

  • سلام و درود
    جناب آقای دکتر دختر بنده ۲۱ سال دارند و قد ایشون ۱۵۵ سانتیمتر هست چه نوع دارویی را برای ایشان تجویز میکنید. ممنونم البته بنده قدم ۱۶۵ س متر هست

    • سلام. قد همسرتون هم علاوه بر شما در قد دخترتون دخیل هست. بهتره آزمایشات خونی و هورمونی و همچنین گرافی از نظر بسته شدن صفحات رشد انجام بشه. همچنین ورزش هایی مثل بارفیکس و والیبال و بسکتبال رو در نظر بگیرند و مصرف کلسیم و ویتامین د به میزان کافی باشد.

  • باعرض سلام واحترام دکترم واسم سیترابون نوشته ولی داروخانه بهم بون استرون داده دوزاشون باهم فرق میکنه ایا میتونم بجای سیترا بون از بون استرون استفاده کنم ممنون میشم راهنماییم کنید

    • سلام. این دو محصول کلسیم با هم متفاوت هستند. از پزشک تجویز کننده خودتون مشورت بخواهید و از داروخانه درخواست کنید دارو را به صلاحدید و تجویز پزشک تعویض کنن.

  • سلام خسته نباشید،برای دختران نوجوان بالای۱۲سال،مصرف روزانه کلسیوم دی مناسب تر هستش یا کپسولهای مکمل افزایش قد؟و روزی چند عدد باید مصرف بشه،ممنون میشم پاسخ بدید

    • در صورت عدم مصرف کافی کلسیم در غذاها (مثل لبنیات و ….) بهتره قرص کلسیم جایگزین شود. و اگر میوه و ویتامین‌ها و املاح معدنی مورد نیاز بدن خورده نمیشه بهتره با مولتی‌ویتامین جبران گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *