درد مفصل لگن و ران: علت و درمان | درد لگن از جمله درد های سیستم اسکلتی-عضلانی است که میتواند موجب لنگش شده و اختلال جدی در راه رفتن ایجاد کند. درد لگن میتواند در کشاله ران یا در پشت باسن و یا در قسمت خارجی ران احساس شود. همچنین درد میتوانند در عمق لگن باشد یا در مسیر عصب سیاتیک تا پشت زانو پایین بیاید. برای درمان درد لگن مانند هر درد دیگر ابتدا باید علت بوجود آورنده آن را مشخص کرد.
مفصل لگن و ران به شکلی طراحیشده است که در برابر حرکات مکرر و تحمل وزن مقاومت داشته باشد. مفصل لگن و ران یک مفصل از نوع گوی و کاسهای است که از قرار گرفتن سر استخوان ران در داخل حفره استخوان لگن ایجاد میگردد و باعث حرکت آزاد مفصل میشود. مفاصل دیگری در جلو بین استخوان لگن دو طرف و در پشت بین استخوان لگن و قسمت انتهایی ستون فقرات وجود دارد که می توانند منشاء درد باشند.
علتهای درد این ناحیه متعدد می باشد ولی در بسیاری از موارد درد و صدمات لگن و ران اگر تشخیص عامل درد درست باشد، درمان سریعتر و مؤثرتر خواهد بود.درد مفصل لگن و ران: علت و درمان
علل درد لگن و ران
علل شایع درد لگن و ران عبارتاند از:
آرتروز
آرتروز، سایش و تحلیل مفصل لگن و ران است که باعث درد بخصوص حین راه رفتن و کاهش حرکات مفصل میشود.
بورسیت های اطراف مفصل لگن و ران
کیسههای مایع کوچکی در اطراف مفصل ران یا اطراف تاندونها به نام بورس که ممکن است ملتهب و دردناک شوند. از بورسهای که ممکن است در این ناحیه دچار التهاب شوند، بورس های اطراف استخوان ران شایعتر هستند.
التهاب و پارگی تاندون
تاندون ها بافتهای ضخیمی هستند که عضلات را به استخوان متصل میکنند و ممکن است دچار التهاب یا پارگی شوند. پارگی تاندون اکثرا شامل قسمت کوچکی از تاندون می شود (پارگی ناکامل) ولی در موارد نادر بدنبال آسیب شدید ممکن است یکی از تاندونها بطور کامل پاره شود.درد مفصل لگن و ران: علت و درمان
کشیدگی عضله
این آسیب به دلیل استفاده بیش ازحد از عضلات و یا صدمات (مانند آسیبهای ورزشی) ایجاد میشود.
سندرم پیریفورمیس که در آن ماهیچه عمقی پیریفورمیس در باسن دچار گرفتگی و التهاب شده و درد ایجاد میشود. ممکن است گرفتگی و سفتی این عضله موجب فشار روی عصب سیاتیک شود که از زیر این عضله عبور می کند.
درد ارجاعی از کمر که در آن یک عصب در ستون فقرات کمری به دام افتاده (بدنبال دیسک کمر یا …) و باعث ارجاع و تیر کشیدن درد به مفصل لگن و ران میشود. برای درمان این مورد باید روی کمر تمرکز شود.
درد ناشی از مفاصل فاست مهره های کمری نیز ممکن است به ناحیه باسن، لگن و ران منتشر شود.
دردهای میوفاشیال (دردهای ماشه ای) عضلات نیز بصورت درد موضعی عضلات روی می دهد که سایر معاینات نرمال است.درد مفصل لگن و ران: علت و درمان
صافی کف پا
زمانی که کف پا از حالت معمولی صافتر باشد باعث فشار بیشتر به مفصل زانو و ران و در نهایت آسیب مفصل ران و درد لگن میشود.
تفاوت طول دو اندام تحتانی به هر علتی که باشد، در صورت عدم بررسی و درمان می تواند باعث فشار به لگن و درد لگن شود.
روماتیسم مفصل لگن و ران
یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم دفاعی بدن به اشتباه به مفصل ران حمله میکند که سبب درد لگن، سفتی و از دست رفتن طیف وسیعی از حرکت میشود. معمولا سایر مفاصل بدن نیز در این بیماری درگیر می شوند و اصل تشخیص با آزمایش خون است.
شکستگیهای لگن
شکستگی استخوان لگن اکثرا در افراد مسن و بدنبال زمین خوردن رخ می دهد. استخوانها با افزایش سن و با شرایطی مثل پوکی استخوان ضعیف و شکننده میشوند.
گیرافتادگی عصب حسی پوست ران
این عصب از جلوی لگن عبور کرده و به جلوی ران طی مسیر می کند و گیرافتادگی آن میتواند موجب درد و احساس سوزش در جلوی لگن و ران شود.
جابجا شدن سر استخوان ران در نوجوانان از علل دیگر درد کشاله ران در این طیف سنی خاص است.درد مفصل لگن و ران: علت و درمان
تومور استخوان
تومور ممکن است در استخوان لگن ایجاد شود و یا از جای دیگری در بدن به لگن و ران انتقال و گسترش یابد.
استئونکروز (سیاه شدن سر استخوان)
این وضعیت زمانی اتفاق میافتد که جریان خون به استخوان لگن و ران قطع شود که باعث از دست رفتن (سیاه شدن) بافت استخوانی سر استخوان ران میشود. این وضعیت ممکن است پس از شکستگی مفصل ران، دررفتگی لگن، یا استفاده بلندمدت از داروهای خاص ایجاد شود.درد مفصل لگن و ران: علت و درمان
علائم درد مفصل لگن و ران
درد ممکن است در قسمتهای زیر و اطراف آنها احساس شود:
- مفاصل لگن
- باسن
- رانها
- ناحیه کشاله ران
در برخی بیماریها درد مفصل لگن و ران ثابت و دائمی است اما در موارد دیگر فقط در حین فعالیت مثل راه رفتن و حرکت دادن مفصل احساس می شود.
درد مفصل لگن و ران میتواند موجب کاهش دامنه حرکتی شده و ممکن است باعث لنگش در راه رفتن شود.
تشخیص علت درد مفصل لگن و ران
پس از آنکه علائم خود را توضیح دادید، تشخیص با انجام یک معاینه فیزیکی و سوالاتی که در خصوص نوع درد، عوامل تشدید کننده، سوابق پزشکی میپرسیم، امکانپذیر است.
معاینه پزشک شامل بررسی لگن و مفصل ران از لحاظ وجود هرگونه حساسیت به لمس، تورم، تغییر رنگ، ضعف عضله و کاهش دامنه حرکت می باشد. ممکن است معاینه اعصاب و عضلات پا از طریق چک کردن قدرت، حس، و رفلکسها بعمل آید و کف پا و زانوی شما را ارزیابی کنیم.درد مفصل لگن و ران: علت و درمان
بسته به نتایج معاینه، ممکن است نیاز به انجام تست های تشخیصی و عکسبرداری داشته باشید.
درمان درد لگن و ران
استراحت
کاهش سطح فعالیتها و استراحت نسبی کمک کننده است. اگر درد لگن و ران با فعالیتهایی مثل راه رفتن سریع یا دویدن ایجاد میشود، استراحت و دوری از آن فعالیت ممکن است مفید باشد. دقت شود که حفظ دامنه حرکتی مفاصل نیز اهمیت دارد پس فعالیتها نیاید بهطور کامل قطع شوند.
گرمای موضعی
استفاده از گرمای موضعی مثل کیسه آب گرم یا تشکچه برقی می تواند در کاهش علائم کمک کننده باشد.
دارو
مسکنهایی مانند پاراستامول یا داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی ممکن است جهت کاهش التهاب و تسکین درد مفصل لگن و ران تجویز شوند. تجویز و انتخاب این داروها بسته به معاینه فیزیکی و تشخیص و سابقه سایر بیماریهای قبلی شما دارد.
بسته به نظر پزشک ممکن است از پمادهای موضعی نیز برای کاهش علائم استفاده می شود. درمان درد روماتیسم مفصل لگن (بیماری خودایمنی) شامل مصرف داروهای ضد روماتیسمی اصلاحکننده بیماری نیز میشود.درد مفصل لگن و ران: علت و درمان
توانبخشی و ورزشهای لگن و ران
توانبخشی و تمرینات اصلاحی یکی از روشهای کارآمد تسکین درد است. ورزشها بر اساس تشخیص بیماری شما و توسط پزشک تجویز می شوند که تمرینات ساده کششی و تقویتی از اهمیت ویژه ای برخوردارند. تمرینات را براحتی می توانید در منزل انجام دهید.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی یکی از روشهای درمانی است که می تواند کمک کننده باشد.درد مفصل لگن و ران: علت و درمان
تزریق کورتیکواستروئید
اگر داروهای خوراکی جوابگو نباشند، از تزریق کورتیکواستروئید به تنهایی یا به همراه یک بیحسی موضع به داخل مفصل ملتهب لگن یا ران برای کنترل التهاب استفاده میشود.
مداخلات تزریقی پیشرفته
می توانیم از تزریق تحت هدایت سونوگرافی جهت انتخاب دقیق محل تزریق و محل التهاب استفاده کنیم تا اثربخشی دارو حداکثری باشد. همچنین می توان از تزریق اوزون و یا پی آر پی و یا پرولوتراپی جهت کاهش التهاب و درد استفاده کرد.
در صورت آرتروز مفصل یا التهاب تاندون، تزریق پی آر پی یا اوزون می تواند بعنوان یک گزینه درمانی مهم در نظر گرفته شود.
در صورت درد با منشاء مفصل و یا دردهای التهاب تاندون و عضله اقدامات تزریقی با سرعت بیشتری موجب کاهش علائم و بازگشت سریعتر به فعالیتهای روزمره می شود.
رادیوفرکوئنسی اعصاب لگن درمان بسیار جدیدی است که موجب ارسال امواج رادیوفرکوانسی توسط سوزن مخصوص در عمق لگن می شود.درد مفصل لگن و ران: علت و درمان
استفاده از عصا یا واکر
ممکن است استفاده از وسایل کمکی برای پیادهروی (واکر یا عصا) در کوتاه مدت لازم شود. این وسایل برای کمک به حداقل رساندن فشار در لگن و ران آسیبدیده تا زمان بهبودی کامل استفاده میشوند.
طب سوزنی
طب سوزنی جهت دردهای لگن با منشاء عضلانی درمان بسیارموثری می باشد. این شیوه موجب کاهش اسپاسم عضلانی، ریلکس شدن عضلات لگن، ران و کمر و کاهش درد می شود.
درمان دستی یا کایروپراکتیک
درمان به روش دستی به نامهای مانیپولاسیون و استئوپاتی و کایروپرکتیک نیز مشهور است. درمان دستی لگن و ران شامل ماساژ و کشش و حرکات خاصی است که برای تسکین درد لگن و ران می تواند روی بیمار انجام شود. هدف افزایش حرکت مفصل با درمان دستی است تا تحرک مفصل لگن و ران را افزایش دهیم.درد مفصل لگن و ران: علت و درمان
ماساژ درمانی
گرما و ماساژ عضلات برای درد های گرفتگی عضلانی و در موارد رگ به رگ شدن عضله توصیه می شود.
شاکویو تراپی
شاک ویو تراپی از اقدامات درمانی است که بسته به تشخیص بیماری ممکن است برای شما تجویز شود.
لیزر درمانی
لیزر درمانی فرآیند بازیابی بافت زنده آسیبدیده را سرعت میبخشد و تأثیری ضد درد و ضدالتهابی دارد.
بیوفیدبک
در روش بیوفیدبک، الکترودهایی بر روی سطح بدن در ناحیه لگن قرار داده میشود تا چگونگی سفت و شش شدن عضلات لگنی شما را از طریق حسگرهایی ضبط کند و به واسطه یک نمایشگر انجام صحیح تمرینات را به شما آموزش دهد.
جراحی
جراحی در موارد شکستگی سر استخوان ران، استئونکروز استخوان و یا تومورهای استخوانی ممکن است با یا بدون تعویض مفصل لازم شود. در صورت نیاز به جراحی، شما را به همکاران مربوطه ارجاع خواهیم داد.درد مفصل لگ
ن و ران: علت و درمان
دو تمرین ساده که برای ریلکس شدن عضلات طراحیشده:
به پشت دراز بکشید و زانوها را خمکنید و کف پاها را صاف روی زمین قرار دهید. عضلات باسن را منقبض کنید و سپس لگن و ران را از زمین بلند کنید. به آرامی و با تمرکز نفس بکشید.
به پشت بخوابید، زانوی چپ خود را به طرف قفسه سینه بیاورید و با دست سمت مقابل زانو را بگیرید. سپس آن را به صورت ضربدری به سمت شانه راست بکشید. به آرامی و با تمرکز نفس بکشید. سپس همین حرکت را با پای راست تکرار کنید.
کشش آرام را به مدت بیست ثانیه نگه دارید و در کل روز 30 بار تکرار کنید.
بدون دیدگاه