پی آر پی چیست؟ | پی آر پی (PRP) نام اختصاری و مخفف “Platelet Rich Plasma” یا “پلاسمای غنی از پلاکت” میباشد و اساس کاربرد این تکنیک استفاده از توان خود بدن برای ترمیم آسیبها میباشد.
روش پلاسمای غنی از پلاکت یکی از تکنیکهای نوین تزریقی برای درمان است که این روش به پلاکتهای خود بدن شما اجازه میدهد به طور طبیعی درمان را انجام دهند.
این درمان علاوه بر رفع درد، بافت را هم التیام میدهد، که میتواند منجر به بهبودی طولانی مدت آسیبدیدگی شود.پی آر پی چیست؟
پلاکتها حاوی مواد رشدی و ترمیمکننده فراوان میباشند و تزریق پلاسمای غنیشده از آن (که با استفاده از پی آر پی به 5 برابر نرمال میرسد) میتواند موجب افزایش تعداد سلولها و ترمیم بافت صدمهدیده خصوصاً در غضروف و رباط ها شود.
پی آر پی یکی از روشهای درمانی اثباتشده و موثر در درمان آرتروز مفاصل (مثل زانو، لگن، مچ پا)، صدمات منیسک و رباطهای زانو، آسیب تاندونهای شانه، التهاب و درد آرنج (مانند آرنج تنیسبازان) و التهاب فاسیای کف پا (که بهطور عامیانه به آن خار پاشنه میگویند) میباشد.
از مصارف بسیار شایع و تایید شده آن، PRP زانو است که به عنوان یک روش درمانی موثر توسط مقالات زیادی تایید شده است.
کاربردهای پی آر پی (PRP) در درمان بیماری ها
شایعترین بیماریهایی که پی آر پی در آنها کاربرد دارد، عبارتاند از:
- آرتروز مفصلی درجه 1 و 2 و 3
- منیسک زانو در پارگی درجه 2 و 3
- پارگی ناکامل رباط صلیبی زانو مانند ACL
- درمان درد زانوی جوانان یا سائیدگی کشکک
- درمان تاندونیت های شانه و دردهای مزمن شانه
- آرنج تنیس بازان مقاوم به درمان
- خار پاشنه یا التهاب کف پا
- التهاب ها و پارگیهای ناکامل تاندونها یا رباط ها
- در تزریق برخی صدمات ستون فقرات و دیسکپی آر پی چیست؟
نحوه تهیه و آماده سازی پی آر پی (PRP)
برای درمان با پی آر پی، ابتدا مقداری خون از ورید بازوی شما (دقیقا مثل خونگیری برای آزمایشهای خون) گرفته میشود. این مقدار تقریباً ۱۰ تا ۲۰ میلیلیتر بوده و نمونهی خون شما به داخل کیت های مخصوص پی آر پی وارد شده و درون دستگاهی به نام سانتریفیوژ قرار میگیرد.
در این دستگاه با چرخش سریع و بر اساس نیروی گریز از مرکز، بخشهای مختلف خون از هم جدا میشوند. در نهایت محلول تقریبا زرد رنگی که غنی از پلاکتهای خونی است جدا و آماده تزریق می شود.پی آر پی چیست؟
درواقع در پی آر پی، سلولهای فعالی که در روند ترمیم شرکت دارند را از خون جدا کرده و با غلظت بالا و درعینحال کنترلشده و متناسب با شدت بیماری، در مفصل یا اطراف تاندون تزریق مینماییم.
پی آر پی (PRP) زانو
بر اساس مطالعات انجامشده، تزریق پی آر پی (PRP) برای آرتروز زانو در اکثریت افراد دارای آرتروز درجه 1 و 2 و 3 پاسخ درمانی مناسب همراه با کاهش درد و کاهش خشکی مفصلی می دهد.
اثر تزریق پی آر پی (PRP) برای آرتروز حدود 6 تا 9 ماه ادامه مییابد و در این مدت میزان درد و مصرف مسکن در بیمار بهشدت کاهش پیدا میکند.
در صورتی که بیمار رعایتها، توصیه ها و ورزشهای زانو را روزانه و طبق برنامه بطور کامل انجام دهد، اثرات درمانی این تزریق، حدود یکسال یا بیشتر هم ممکن است باقی بماند.
بیمارانی که در تحقیقات گسترده یک تا دو سال بعد هم مورد معاینه قرار گرفته اند، اثرات پایدار کاهش خشکی و درد را همچنان عنوان می کنند. پی آر پی زانو توسط سازمان غذا و دارو آمریکا یا FDA مورد تایید قرار گرفته است.پی آر پی چیست؟
توجه کنید که اثرات پی آر پی (PRP) زانو از حدود یک هفته تا یک ماه بعد تزریق شروع می شود. تعداد تزریق معمولاً سه تزریق به فاصله 1 تا 2 هفته میباشد ولی تعداد دفعات تزریق برخلاف کورتن محدودیتی ندارد و میتوان متناسب با نیاز بیمار آنرا تکرار کرد.
در مورد تزریق خار پاشنه و رباطها و تاندونها تعداد تزریقات پایینتر بوده و گاهی بیماران حتی با یک تزریق هم پاسخ میدهند.
نظرات بیماران در مورد پی آر پی (PRP) زانو در بین اغلب آنها مثبت می باشد. حدود 20 درصد بیماران کلا عنوان می کنند که PRP زانو در آنها هیچ تاثیری نداشته است. 80 درصد بیماران عنوان می کنند که PRP زانو در آنها بسیار خوب بوده است و نتایج درمانی بسیار موثر و ماندگاری گرفته اند.
موارد ممنوعیت استفاده از پی آر پی (PRP)
- عفونت فعال در محل تزریق
- اختلالات پلاکت و انعقادی
- اختلالات ایمنی خصوصاً کانسر
- کمخونی شدید
نکات مهم در رابطه با پی آر پی (PRP)
بیمار باید 1 هفته قبل و 2 هفته بعد درمان، داروهای ضد فعالیت پلاکت مانند آسپرین را قطع کند. همچنین انجام پی آر پی زانو را باید تا 2 هفته بعد از خوردن کورتن خوراکی و 4 هفته بعد از تزریق کورتن داخل مفصلی به تأخیر انداخت.
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی یعنی از دسته ایبوپروفن، دیکلوفناک، ناپروکسن و داروهای مشابه باید 48 تا 72 ساعت قبل از تزریق قطع شوند.
استفاده از استامینوفن و پمادهای ضد درد قبل و بعد از تزریق ممنوعیتی ندارد.پی آر پی چیست؟
توجه شود که برنامه طب فیزیکی و توانبخشی و تمرینات ورزشی خاص، یک هفته بعد درمان شروع و جزء اساسی درمان میباشد که در حداکثری جواب پی آر پی تأثیر دارد. توانبخشی موثر قبل و بعد پی آر پی زانو موجب رضایت حداکثری بیماران بعد از پی آر پی می شود.
استراحت بعد از پی آر پی (PRP) و مراقبت بعد از تزریق
بهتر است بین 24 تا 72 ساعت بعد از پی آر پی زانو استراحت نسبی کنید و تحمل وزن روی زانو تا حد ممکن نباشد و یا حداقل وزن گذاری باشد. تا 8 ساعت بعد از PRP زانو یا سایر نواحی، استحمام نکنید.
درد صورت درد محل تزریق بعد از پی آر پی بهتر است ماساژ یخ هر دو ساعت بمدت 10 دقیقه تکرار شود. همچنین بهتر است روز بعد از پی آر پی از مسکن استفاده نشود و اگر درد دارید از استامینوفن با یا بدون کدئین استفاده کنید.پی آر پی چیست؟
در تجربیات ما ترکیب پی آر پی زانو و طب سوزنی و لیزر درمانی در کنار ورزش بهترین درمان غیر جراحی بیماری های زانو و خصوصا آرتروز زانو می باشد.
عوارض جانبی بعد از تزریق پی آر پی (PRP)
چون در درمان پی آر پی از پلاکتهای خون خودتان استفاده میشود، معمولاً شاهد بروز عوارض جانبی نیستیم. مواردی نظیر ایجاد حساسیت، درد یا خونریزی در محل تزریق از عوارض محتمل این درمان هستند که البته بسیار نادر می باشند.
در تمامی تزریق ها احتمال اندکی برای عفونت وجود دارد که با استریل کردن موضع تزریق و استفاده از وسایل و کیتهای استریل این احتمال نزدیک به صفر کاهش می یابد.
بیشتر افرادی که PRP انجام میدهند، میتوانند بلافاصله بعد از درمان، به انجام کارهای روزمرهی خود مشغول شوند ولی بهتر است جهت تاثیر حداکثری، فشار به مفصل یا تاندون تزریق شده وارد نشود.
بدون دیدگاه